Bydgoszcz. Rada Miejska NL mobilizuje działaczy do nowych zadań

W sobotę, 15 kwietnia w gościnnych pomieszczeniach hotelu Best Inn spotkali się członkowie bydgoskiej miejskiej organizacji Nowej Lewicy. Nieco wcześniej zebrała się na statutowym posiedzeniu Rada Miejska Nowej Lewicy, później dołączyli członkowie bydgoskich kół na integracyjne spotkanie. Był czas na podyskutowanie o bieżącej  sytuacji w kraju i o polityce oraz czekających lewicę zadaniach w kolejnych miesiącach roku z wyborami do parlamentu w tle.

W posiedzeniu Rady Miejskiej Nowej Lewicy uczestniczyli współprzewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej – Piotr Hemmerling i Jacek Warczygłowa oraz sekretarz wojewódzki NL Zbigniew Welenc (przewodniczący jednego z kół NL w Bydgoszczy).

Posiedzenie prowadził sekretarz RM Przemysław Biegański.

O zrealizowanych działaniach Nowej Lewicy w mieście w okresie od poprzedniego posiedzenia RM (16 grudnia 2022 r.) mówili współprzewodniczący Mirosław Kozłowicz i Michał Wysocki.

bydgoszcz liderzy   bydgoszcz sala3 tyliwar

Na uwagę zasługują inicjatywy związane z 31. finałem Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, jak zorganizowanie punktu wsparcia dla wolontariuszy WOŚP w siedzibie partii, uruchomienie wirtualnej skarbonki (Przemysław Biegański), udział w aukcjach (Mirosław Kozłowicz, Jan Szopiński, Krzysztof Gawkowski), liczna obecność działaczy podczas dyżurów.

Innym dużym przedsięwzięciem była manifestacja 8 marca na placu Praw Kobiet. Wśród wielu wystąpień liderów partii i związków zawodowych, nawiązujących do Dnia Kobiet i walki o prawa kobiet odnotować warto głos Anny Mackiewicz, bydgoskiej radnej i wiceprzewodniczącej RK Nowej Lewicy, współprzewodniczącej krajowego zespołu pracującego nad programem Nowej Lewicy. Podczas manifestacji zbierano jednocześnie podpisy poparcia bydgoszczan dla obywatelskiego projektu inicjatywy ustawodawczej „Renty wdowiej”.

bydgoszcztrojca   bydgoszcz sala2

Liderzy Nowej Lewicy uczestniczyli w konferencjach prasowych organizowanych przez posła Krzysztofa Gawkowskiego w Bydgoszczy, m.in. na tematy żądania obniżenia cen biletów kolejowych, polityki klimatycznej, walki z drożyzną, inflacją i kształtu edukacji oraz pilnego podwyższenia płac nauczycielskich. Ukazywano każdorazowo implikacje tych zjawisk w sytuyacji Bydgoszczy.

Aktywnością wykazał się zespól radnych lewicy w Radzie Miasta Bydgoszczy, kierowany przez Zdzisława Tylickiego. Radni głosowali np. za apelem do rektora UMK, w którym domagali się zaprzestania praktyk niszczących autonomię bydgoskiego Collegium Medicum i likwidujących szpital im. Biziela. Ponadto poparli wniosek o przedłużenie finansowania na kolejne lata programu In Vitro przez samorząd bydgoski.

W sprawę ratowania szpitala im. Biziela włączył się aktywnie poseł Jan Szopiński, przyczyniając się do reakcji rektora UMK o zawieszeniu jego decyzji o połączeniu dwóch uniwersyteckich szpitali, co odbiłoby się niekorzystnie na jakości opieki medycznej nad pacjentami z Bydgoszczy.

bydgoszcz sala druga   bydgoszcz sala druga3

Poseł Jan Szopiński wystąpił też z wnioskiem o utworzenie wydziału lekarskiego na jednej z bydgoskich uczelni niemedycznych i domagał się wsparcia finansowego rządu dla tego pomysłu. Wywołując tym zaangażowanie w sprawę regionalnych posłów PiS, sprawił, że złożono deklarację utworzenia takiego wydziału od przyszłego roku akademickiego na Politechnice Bydgoskiej.

Rada Miejska NL stosowną uchwałą postanowiła o utworzeniu w social mediach (Facebook, Instagram) profili bydgoskiej Nowej Lewicy, koncentrujących się na działalności partii w mieście, aktywności kół, przybliżaniu problemów miasta, które podejmują radni oraz władze Bydgoszczy, w tym pozostająca w koalicji rządzącej z PO instancja miejska Nowej Lewicy.

W dalszym ciągu obrad przedstawiono zadania związane z obchodami święta 1. Maja – w Bydgoszczy, a także ze sformowaniem delegacji, która będzie reprezentowała miasto na manifestacji Lewicy w Warszawie.

szopinski copy  bydgoszcz beata

W punkcie obrad dotyczącym spraw organizacyjnych – omówiono koncepcję pełnienia dyżurów przez działaczy w siedzibie partii, reorganizacji kół oraz stanu finansów i opłacalności składek.

Po obradach Rady Miejskiej, jej uczestnicy dołączyli do gromadzących się w innej sali członków miejskiej organizacji Nowej Lewicy, gdzie w swobodniejszej formie wymieniano poglądy na wiele interesujących tematów. W tej części spotkania dołączył do wszystkich, powróciwszy z obrad Sejmu, poseł Jan Szopiński i wiceprzewodnicząca RW NL Beata Krajewska.

Opr. nim, 15 kwietnia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!